Duurzaamheid was een mega trend afgelopen jaar. Veel jongeren gingen voor kleding gemaakt van gerecyclede stoffen. Merken lanceerden milieuvriendelijke collecties en er kwamen tweedehands winkels als paddenstoelen uit de grond. Het woord ‘kleding’ was niet te missen in gesprekken over duurzaamheid. Mensen vonden het belangrijk om bewust te zijn van hoe hun kleding wordt gemaakt en wat het doet voor de aarde. Katoenen t-shirts en jeans gemaakt van gerecyclede plastic flessen waren helemaal hot. Duurzaamheid was niet alleen een trend, het was een beweging. Op veel verschillende sites, zoals https://www.thestorewoerden.nl/, is het mogelijk om allerlei soorten kleding te kopen.

Steeds meer jongeren lopen in streetwear

Streetwear had ook een groot moment dit jaar. Denk aan baggy jeans, oversized hoodies, en coole sneakers. Vele tieners omarmden deze casual stijl en kleding. Logo’s van merken waren overal te zien en accessoires zoals beanies en rugzakken maakten de look af. Kleding werd een manier om je persoonlijkheid en houding te laten zien, en streetwear was daar perfect voor. Het was niet meer alleen kleding, het was een lifestyle.

De jaren 2000 was terug te zien in de kledingstijlen

Een andere opvallende trend was de terugkeer van de jaren 2000 stijl, ook wel Y2K genoemd. Denk aan flared broeken, glinsterende tops, en butterfly clips. Deze trend zorgde voor een nostalgisch gevoel bij degenen die de jaren 2000 hadden meegemaakt. Maar zelfs voor degenen die er niet waren, was het een kans om de opvallende en gewaagde mode van die tijd te ontdekken. Kleding was een tijdmachine geworden naar een ander decennium.

Sportkleding in combinatie met casual wear

Athleisure, een mix van sportkleding en casual wear, was niet weg te denken uit het straatbeeld. Yoga leggings werden niet alleen gebruikt voor de sportschool, maar werden gedragen voor allerlei dagelijkse activiteiten. Sportieve hoodies en joggers werden gecombineerd met stijlvolle accessoires voor een trendy look. Kleding werd functioneel en comfortabel, zonder concessies te doen aan stijl.

Een outfit is niet af zonder pastelkleuren

Dit jaar waren er veel pastelkleuren in de kledingkasten van jongeren te vinden. Zachte tinten zoals lavendel, perzik en mint groen domineerden de mode. Van pastelkleurige jurken tot broeken, het was een ware pastel revolutie. Deze trend bracht een vleugje zachtheid en romantiek in de wereld van kleding. Het was alsof de lente het hele jaar door aanwezig was.

Tweedehands of vintage kleding is hip

Een opvallende trend die het afgelopen jaar in de schijnwerpers stond, was de opkomst van vintage kleding. Steeds meer jongeren gaven de voorkeur aan unieke en tijdloze stukken uit vervlogen decennia. Van retro jurken met polkadots tot klassieke leren jassen, vintage kledingstukken werden opnieuw gewaardeerd en geïntegreerd in moderne outfits. De zoektocht naar deze verborgen schatten in tweedehands winkels en online marktplaatsen werd een spannend avontuur op zich. Kleding werd niet langer als wegwerp item gezien, maar eerder als een kans om geschiedenis te dragen en een persoonlijk statement te maken.

Kleding met een technologische touch

In het afgelopen jaar begon technologie een steeds grotere rol te spelen in de modewereld. Slimme kledingstukken, zoals jassen met ingebouwde verwarmingselementen en LED-verlichting, werden steeds populairder. Deze technologische snufjes transformeerden kleding van functioneel naar futuristisch. Daarnaast zagen we ook een toename in digitale mode, waarbij outfits en accessoires werden gecreëerd en gedeeld op online platforms en sociale media. Kleding ging niet langer alleen over wat je fysiek droeg, maar ook over de digitale impressie die je maakte.