Als je geen positief zelfbeeld hebt, dan denk je vaak dat je niets waard bent of je voelt je minder dan anderen. Mensen met een negatief zelfbeeld denken vaak heel erg positief over andere mensen. Je hebt dan vaak het gevoel dat anderen veel beter zijn dan jij, dat ze alles beter kunnen en alles beter weten. Je maakt jezelf klein.
Wanneer er iets vervelends gebeurt, ben je direct van slag, omdat je denkt dat het aan jou ligt. Deze vervelende ervaringen kunnen zich opstapelen, met als gevolg dat je de hele dag in je bed wilt blijven liggen, dat je depressief wordt of dat je teveel alcohol gaat drinken.
Hoe ontstaat een negatief zelfbeeld?
Vaak ontstaat een negatief zelfbeeld al in de kinderjaren. Alle kinderen hebben een aantal basisbehoeften, waaronder veiligheid en waardering. Als hier niet aan wordt voldaan door je ouders of verzorgers, dan kun je je heel erg onzeker voelen. Dit gevoel versterkt zich naarmate je ouder wordt, omdat je je continu blijft focussen op wat er niet goed gaat in je leven. Misschien waren je ouders heel erg kritisch, of kreeg je geen liefdevolle aandacht toen je jong was. Het kan ook zijn dat je gepest werd op school waardoor je een negatief zelfbeeld hebt ontwikkeld.
Van een negatief naar een positief zelfbeeld
Een negatief zelfbeeld kan ervoor zorgen dat je in een zelfbeschermingsmodus vervalt. Je gaat er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het negatieve beeld dat je van jezelf hebt niet benadrukt kan worden. Je maakt jezelf onzichtbaar, of je zorgt ervoor dat het mensen niet lukt om kritiek te geven. Het is niet gemakkelijk om een negatief zelfbeeld te veranderen in een positief zelfbeeld. Maar met de juiste therapie en een goede zelfkennis gaat het zeker lukken om je zelfbeeld positief te veranderen.